Temas

HOSPITAL CLÍNIC

CIENCIA

Manuel: El nacimiento de un milagro de la ciencia

El Hospital Clínic de Barcelona consigue que una mujer haya podido ser madre después de un transplante de útero. Además, Manuel, el bebé, nació en el útero de su abuela. Es el segundo caso en España. En 'La Ciutat' hemos hablado con quien ha ayudado a traerlo al mundo, el doctor Francisco Carmona.

[AUDIO DISPONIBLE EN CATALÁN]

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 6/2/2022

Podcast complet del programa En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Només la meitat dels pacients espanyols amb càncer de fetge són detectats a l'etapa inicial de la malaltia. Entre el 60 i el 90% dels hepatocarcinomes estan associats a cirrosi, les causes principals de les quals són l'abús del consum d'alcohol i les hepatitis virals cròniques. En els darrers anys s'està produint un increment de casos a causa de l'augment de la prevalença de l'obesitat i la diabetis. Parlem amb el Dr. Pere Ginés, especialista en malalties del fetge del Servei de Patologia de l´Hospital Clínic de Barcelona i Catedràtic de Medicina de la Universitat de Barcelona.

La Unitat d'Hospitalització Terapèutica del Trastorn de l'Espectre Autista de l'Hospital Universitari Mútua Terrassa (HUMT) ha complert recentment un any des de la posada en marxa i l'efemèride ha coincidit amb l'atenció a les primeres cinquanta famílies, la totalitat de les quals han aconseguit importants avenços. a nivell funcional i conductual. És la primera unitat d'aquestes característiques a l'Estat espanyol i té com a objectiu atendre i proporcionar tractament integral a tots aquells nens i adolescents amb autisme que no han respost a tractaments previs. Però també les seves famílies, que són part del projecte i participen en el procés terapèutic. Ens ho explica la Dra. Amaia Hervás, Cap de Servei de Salut Mental Infanto-Juvenil de l'HUMT, Coordinadora del Grup AGAUR de Recerca AUT de Barcelona i referent nacional i internacional en autisme.

El cartílag és un teixit sòlid però alhora elàstic que està compost per matriu extracel·lular i per unes cèl·lules conegudes com a condròcits. A causa d'aquestes característiques, el teixit cartilaginós té la funció d'unir els ossos i donar-los mobilitat ja que es troba cobrint els extrems de les articulacions de zones com els genolls. No obstant això, alguns factors com l'envelliment, les lesions o l'obesitat poden deteriorar progressivament aquest teixit fibrós, cosa que produeix en conseqüència que els ossos del genoll es freguin, provocant símptomes com a dolors, envermelliment i inflamació en les articulacions. El Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre ens explica com la medicina regenerativa pot ajudar a la regeneració del cartílag.

Un equip científic de Barcelona a llençat GENIGMA, un videojoc que repta a jugadors i jugadores a resoldre puzles mentre generen dades científiques per a detectar alteracions en les seqüències genòmiques i contribueixen a fer avançar la recerca del càncer de mama. El joc, disponible a iOS i Android en català, anglès, castellà i italià, és el resultat d’un projecte de ciència ciutadana de dos anys i mig desenvolupat per un equip de recerca del Centre de Regulació Genòmica (CRG), el Centre Nacional d’Anàlisi Genòmica (CNAG-CRG) i professionals del videojoc. GENIGMA ha estat creat per a impulsar els esforços de recerca que depenen de les línies cel·lulars de càncer, un recurs essencial per estudiar el càncer i provar nous fàrmacs per tractar la malaltia. Per jugar a GENIGMA s’ha de resoldre un puzle amb unes cadenes de blocs de diferents colors i formes. Cada cadena representa una seqüència genètica en la línia cel·lular de càncer, i la forma en què s’organitzen els blocs és una solució potencial per la ubicació dels gens. Carles Aguilar parla amb Marc Marti Renom, Investigador de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA) i del (Centre Nacional d'Anàlisi Genòmica (CNAG-CRG)

DIJOUS, PAELLA

Confirmat: el cacau és afrodisíac i és bo pel colesterol

La Mònica Günther ens ha portat una recepta per fer amb cacau, que és l'aliment protagonista del 'Dijous, paella' d'aquesta setmana. Hem entrevistat el Doctor Ramon Estruch, de l'Hospital Clínic, que és expert en la matèria i que ens ha confirmat algunes sospites (positives) sobre el cacau i ens ha desmentit tots aquells mites infundats.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 26/05/2019

Comencem el programa parlant amb el Dr Antonio Berruezo, especialista en arítmies i electrofisiologia de l’Institut del Cor Quironsalud Teknon, un dels centres que realitzen més ablacions per al tractament de la fibril·lació auricular a Europa. Les noves tècniques i tecnologies aplicades a la imatge de ressonància magnètica del cor també permeten identificar millor els pacients amb arítmies ventriculars amb més risc de mort sobtada i seleccionar-los per aplicar els millors tractaments Continuem amb Serafín Murillo, investigador del CIBERDEM-IDIBAPS del Hospital Clínic de Barcelona. Parlem de la diabetis, una patologia que és més difícil de controlar i provoca grans complicacions en les dones. Els problemes cardiovasculars, la depressió i la incontinència urinària són més freqüents en dones que en homes. El següent tema el desenvolupem amb la Dra Mari Cruz Lorenzo, especialista en ortodòncia i professora de odontologia en la Universitat de Salamanca. Fem referència a la cirurgia ortognàtica facial que pot corregir en un 95% l'apnea del son. Gràcies a aquesta sofisticada cirurgia, els pacients ja no hauran de dormir amb la CPAP (mascareta per a la pressió positiva contínua en la via aèria). Entre el 6 i 8% dels espanyols pateix apnea del son. I acabem amb el Dr Humberto Loscertales, Director de Medicentre, que ens explica quines son les eines que utilitza la medicina regenerativa per tractar la problemàtica de l’artrosi i el dolor de genoll. Una situació invalidant que afecta moltes persones especialment a partir de certes edats.

LA GRAN BRÚIXOLA

La tecnologia 5G arriba a la medicina del Clínic

En Carles Lamelo ha arribat com cada dimecres al programa per a explicar-nos les novetats tecnològiques. La més interessant de la setmana passa per l'Hospital Clínic de Barcelona, que amb motiu del Mobile World Congress 2019 permetrà fer una operació a distància al nou quiròfan 5G. Un metge que és a Estats Units, podrà operar una persona que és a Barcelona.