Temas

Antibióticos

PARA EVITAR LAS SUPERBACTERIAS

Cómo tomar correctamente los antibióticos

Es primordial que la población se sensibilice y se comprometa con el uso correcto de este tipo de medicamentos, ya que el abuso de los antibióticos está dando lugar a la aparición de las ‘superbacterias’, microorganismos resistentes al efecto de los antibióticos, que sólo deben tomarse para infecciones bacterianas, tal y como recuerda en el programa Mas de uno Ciudad Real, el experto de Cinfa Manuel Escolar.

CON CAROLINA MARTÍN

Más de uno Ceuta 27/2/24

Programa completo de Más de uno Ceuta del martes 27 de febrero de 2024, con Carolina Martín

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 10/12/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. L’Agència Catalana del Consum ha posat en marxa la campanya “No et deixis els teus drets a terra”, per informar la ciutadania sobre com exercir els seus drets en cas de patir alguna de les incidències més habituals en el transport aeri. Per saber-ne més detalls, Carles Aguilar parla amb el director de l’Agència Catalana del Consum, Albert Melià per tal de conèixer quin és l’objectiu d’aquesta campanya sobre els drets en el transport aeri. La campanya “No et deixis els teus drets a terra” posa en valor la protecció de què gaudim els consumidors i les consumidores en l’àmbit la de la Unió Europea, quan patim alguna de la incidències més habituals en el transport aeri que, per ordre d’importància, són la cancel·lació de vols, els retards i les incidències amb l’equipatge. A més, la campanya també serveix per recordar que des de l’Agència Catalana del Consum s’ofereixen vies extrajudicials, voluntàries i gratuïtes per resoldre les controvèrsies entre consumidors i companyies aèries. En els darrers 3 anys, hem gestionat prop de 4.800 reclamacions en aquest sector i més del 60 % s’han pogut resoldre per la via de la mediació. I quan s’han detectat males pràctiques s’ha sancionat per corregir-ho: des del 2021 fins ara, s’han multat un total de 18 companyies aèries per un import global superior als 700.000 euros.

La formació mèdica en farmacogenòmica, clau per a la seva aplicació a la pràctica clínica. La Fundació Institut Roche i la Fundació per a la Formació de l'Organització Mèdica Col·legial s'uneixen per organitzar el curs “La farmacogenòmica a la prescripció, una responsabilitat del metge” 2023. El Ple del Consell Interterritorial va aprovar el passat 23 de juny el catàleg de proves genètiques a incloure a la Cartera Comuna de Serveis del Sistema Nacional de Salut, en què s'inclou un grup específic de proves farmacogenòmiques, amb la finalitat de garantir als pacients un accés més equitatiu i homogeni a aquestes a tot el territori nacional. Aquest acord posiciona Espanya com un dels primers països que incorpora un programa de farmacogenètica transversal a totes les especialitats i extrapolable a la resta de sistemes de salut. Parlem amb el Dr. Adrián Llerena, Catedràtic de Farmacologia de la Facultat de Medicina de la Universitat d'Extremadura i Expert de l'Agència Europea del Medicament.

S'han diferenciat diversos patrons de personalitat que poden afectar la nostra salut cardiovascular en funció de com les persones reaccionen davant de situacions diverses. Cada persona té una combinació de trets encara que predomini certa tendència. Des de persones relaxades, alegres, pacients, despreocupades, poc competitives i conformistes fins a persones sistemàtiques, pensatives, sensibles i prudents passant per altres apenades, negatives, pessimistes i socialment inhibides que eviten compartir emocions negatives i finalment altres en què predomina una major tendència a l'estrès, cosa que repercuteix sobre la salut. Ens ho comenta el Dr. José Abellán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular.

L'obesitat multiplica per dos el risc de patir insuficiència cardíaca. De fet, alguns estudis estimen que el risc d'insuficiència cardíaca augmenta un 5% en el cas dels homes i un 7% en el de les dones per cada punt d'increment a l'índex de massa corporal. Això s'explica perquè la presència d'adipositat visceral s'associa amb un increment de la inflamació, resistència a la insulina, una hipertròfia del ventricle esquerre, disfunció diastòlica i sistòlica, així com amb una disfunció arterial i del múscul esquelètic, tot això pot portar al desenvolupament de la insuficiència cardíaca. Encara que aquest problema cardíac pot originar-se en totes les persones amb obesitat, aquelles que tenen un risc més gran són les majors de 65 anys i/o les que pateixen hipertensió arterial, diabetis tipus 2, insuficiència renal crònica, cardiopatia isquèmica i fibril·lació auricular. Carles Aguilar entrevista la Dra. Nuria Vilarrasa, Especialista en Endocrinologia i Nutrició de l'Hospital Universitari de Bellvitge (Barcelona) i Membre de l'Àrea d'Obesitat de la SEEN.

Aquest 2023, el Ministeri de Sanitat va confirmar problemes en el subministrament d'alguns medicaments, entre els quals hi havia certs antibiòtics (especialment de dosificació pediàtrica). Els antibiòtics són medicaments rellevants, necessaris per seguir correctament els tractaments prescrits contra infeccions bacterianes. En aquest sentit, l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ha seguit molt de prop la situació dels laboratoris, per conèixer de primera mà l'estat dels estocs, amb l'objectiu de poder assegurar-ne el subministrament. Per part seva, les farmàcies procuren que aquests medicaments estiguin accessibles sempre que es necessitin. Però, avui dia, aquest no és l'únic problema en relació amb els antibiòtics. El repte més preocupant (potser menys visible, però que es va coent a foc lent) rau en l'aparició de resistències bacterianes. És a dir: els antibiòtics van perdent efectivitat davant dels bacteris resistents. L'AEMPS i el Govern d'Espanya han posat en marxa diverses campanyes per conscienciar sobre el seu ús i evitar-ne l'abús, com a mesura fonamental per minimitzar aquestes resistències. Parlem amb Mar Santamaria, Responsable d´Atenció Farmacèutica de PromoFarma.

Con María José Gimeno

Más de uno Sagunto 17/11/2023

El departamento de salud de Sagunto ha llevado a cabo una intervención de mejora para optimizar el uso de los antibióticos en niños y niñas menores de 15 años con sospecha de faringoamigdalitis, bajo el lema “¡Doctor, a mi hijo le duele la garganta! ¿Necesita Antibiótico?”.

Con esta iniciativa se ha logrado reducir en un 24% el uso de antibióticos en niños. Desde el departamento de Salud se destaca estos buenos resultados, llevados a cabo por el equipo del Programa de optimización de uso de antibióticos (PROA) Comunitario, con motivo del Día Europeo del Uso Prudente de los Antibióticos, que se celebra cada 18 de noviembre. Estefanía

Para ello, los pasados meses de mayo y junio de 2023, el grupo multidisciplinar del equipo del PROA Comunitario del departamento, elaboró informes personalizados de prescripción para cada pediatra y médico de atención continuada del departamento desplegando, paralelamente, una acción formativa entre todos los profesionales sanitarios para incentivar la utilización del test de Streptococco Pyogenes. La especialista farmaceutica Estefanía Gómez nos lo ha contado.

También hemos hablado de la programación del 25-N de Canet d´en Berenguer con la edil de la dona, María Martínez, quien también nos ha hablado de la ruta de la tapa que arranca este fin de semana en la población.

Y además, todas las noticias, agenda cultural, cine, y la mejor música del Pick Up con Rafa Garrido y Ximo Ginés.

Presenta, María José Gimeno.

Programa completo

Más De Uno La Mancha, Jueves 16/11/2023

Melchor agradece la serenidad de Alcázar ante los últimos acontecimientos. XXV Encuentro Nacional de Amigos del Ferrocarril y gachas. Prevenir y tratar las ojeras. Uso responsable de los antibióticos en la Farmacia en Casa.Vídeo anuncio Lotería Canuthi.

programa 32 - temporada 2023-2024

Más de Uno Valdepeñas

Hoy hemos hablado recuperado nuestra sección de cocina, que ayer no pudimos disfrutar. Pero también hemos hablado de un libro sobre la historia de nuestros vinos; hemos incidido en la importancia del uso, no el abuso, de los antibióticos. Y hasta hemos conocido al mayor traidor de la historia de España. Aunque este capítulo de la historia haya coincidido con la investidura de Pedro Sánchez, no habla de él sino de Francisco Sandoval y Rojas.